top of page

א-ב   ג-ד   ה-ו   ז-ח   ט-י   כ-ל   מ-נ   ס-ע   פ-צ   ק-ר   ש-ת

מילון הזוגיות

ג

גבול בין משפחת המוצא לזוג הצעיר - עם תחילת הזוגיות החדשה הגבול בין משפחת המוצא לזוג צריך להשתנות, כך שכל אחד מבני הזוג צריך להעביר את הנאמנות שלו ממשפחת המוצא לבן הזוג. על המחויבות העיקרית שלו להתמקד בזוגיות, ועליו להפנות את המשאבים לבניית מערכת היחסים. המעבר לחיי זוגיות מהווה את אחד מציוני הדרך המשמעותיים ביותר ביחסים בין זוג, אולם מעבר לזה   טומן בחובו שינוי מהותי הן במשפחות המוצא והן בחיי היחיד. הוא מצריך להסתגל לחיים בשניים וגם ליצור שיווי משקל חדש בין הזוג לבין משפחת המוצא. הזוג הצעיר צריך להקים משפחה גרעינית חדשה בבד בבד עם יצירת קשר חדש ושונה עם משפחות המוצא של כל אחד מהם.

גוסטינג - אנשים נפגשים ומנהלים קשר עד שלפתע הפרטנר נעלם ללא הודעה כמו רוח רפאים, חוסם את בן הזוג בכל אמצעי התקשורת הוירטואליים, כמו וואטסאפ,  פייסבוק ואינסטגרם, מתוך רצון לא להגיע לעימות ולא להתמודד עם הקושי שכרוך בפרידה. מעשה זה יכול להתרחש לאחר פגישה אחת, לאחר מספר פגישות ואפילו לאחר מערכת יחסים ממושכת. הוא לא מאפשר לצד השני אפשרות תגובה או קבלת הסבר כדי למנוע מעצמם אי נעימות רגשית. בהתנהגות זו יש פסיבית-אגרסיבית - הגוסטר מביע תוקפנות באופן עקיף באמצעות התעלמות או ניתוק מהאדם השני. תופעה זאת הפכה לבעיה שכיחה  במאה ה-21 בעקבות השימוש בטכנולוגיה.

גירושין - סיום פורמלי של זוגיות. אחד מגורמי הלחץ הקשים ביותר בחיים הוא תהליך הגירושין, המהווה רעידת אדמה רגשית, מחייב את האדם להסיט את חייו ממסלול ידוע וקיים לעבר מסלול חדש ושונה, שטומן בחובו אי-ודאות רבה. הוא כולל כאב וצער על הפרידה יחד עם תקווה לצמיחה ושיפור איכות החיים. תהליך זה טומן בחובו שינוי בתחומי חיים רבים: זוגיות, הורות, מגורים, כלכלה, רמת חיים, חברה ומצב הרגשי. 

 

גירושין בקונפליקט - היחסים הנטווים בין הורים לאחר הגירושין משפיעים על ילדיהם לאורך שנים, עד כי הם מעכירים את רוחם ומשפיעים על התנהלותם גם בבגרות. ילדים להורים, שהקונפליקט הזוגי מחלחל לאינטראקציה עם ילדיהם, משלמים מחיר יקר, עד כי הם נמנעים ממצבים המצרכים את נוכחות שני ההורים. לעיתים המצב מגיע לכך שהם מבולבלים, חרדים ואובדי עצות באירועים משמחים בחייהם.

 

גירושין מוקדמים - עם העלייה בשיעור הגירושין הולכת ומתפשטת התופעה של גירושין מוקדמים. יותר ויותר זוגות צעירים מחליטים לפרק את החבילה לאחר תקופה קצרה של נישואין ללא ניסיון לשקם את יחסיהם. מחקרים מצביעים על כך, שבשנים האחרונות שיעור המתגרשים לאחר תקופה קצרה של נישואין מהווה כחמישית משיעור הכללי של המתגרשים בכלל. אם בעבר היה נהוג לחכות עד שהילדים יעזבו את הבית, הרי כיום גדלה הנטייה להתגרש לפני הבאת ילדים וצבירת רכוש משותף. משום כך דווקא בשנים הראשונות לנישואין עולות סכנות גדולות יותר לגירושין, מאשר בשנים מאוחרות יותר.

גירושין וילדים - פירוק התא המשפחתי הוא אירוע טראומתי לילד ללא קשר לגילו. מחקרים מצביעים, כי הגורם המשמעותי ביותר בהתמודדות ילדים עם גירושין הוא היחסים המתהווים בין ההורים לאחר הגירושין. ככל שההורים מצליחים לתחזק מערכת יחסים סבירה, בה האחד תומך בהורות של השני, כך מצב הילדים לאחר הגירושין טוב יותר, והנזק הנגרם להם קטן יותר. מאותם מחקרים ראוי להדגיש, כי קשר בריא ושוטף עם ההורה הלא-משמורן מהווה ערובה לשלומו הרגשי של הילד. 

הג'ירף - על פי אחת התיאוריות, הג׳ירף מייצג ״תקשורת מקרבת״ בהיותו חיה גבוהה, שראשה נישא מעל כולם ומאפשר לה לצפות למרחקים ולאמוד את הסכנות שבדרך. כמו כן היא חיה צמחונית המגלה התחשבות בחיות אחרות. זוג המשתמש בשפת הג׳ירף, מבסס את התקשורת שלו על עובדות, תוך פיתוח אמפתיה וסבלנות כלפי השני. הוא יכול להכיל מצבי תסכול וכעס ולפתח יכולת הקשבה גבוהה. הוא נכון להקשיב לצרכיו ולרגשותיו של האחר.

גישת האימגו, אלבום החוויות האישות - גישה לפיה האדם "מצלם" במהלך חייו דימויים ותמונות מתוך הקשרים שחווה עם דמויות משמעותיות בחייו. הצילום כולל חוויות חיוביות ושליליות. לאלבום זה, הטבוע בתוכו, יש השפעה רבה על בחירת בן זוג ועל התקשורת עימו. על פי גישה זו, בן הזוג הנבחר מבטא דמיון לדמויות משמעותיות מהעבר, הן בתכונותיו החיוביות והן השליליות. קשיים בתקשורת, הן מעין פעמון אזהרה שמצביע על כך, שבן הזוג מכאיב ומתסכל באותו אופן שדמויות העבר פעלו. תפקיד בן הזוג הוא "לרפא" את פגעי העבר מתסכולים וחוויות לא טובות, ותקשורת טובה נוצרת כאשר התהליך מתבצע בתיווך של דיאלוג.

הגישה הבין-דורית (מארי בואן) - תיאוריה לגבי זוגיות, לפיה יש להסתכל על התנהגויות ובעיות במשפחה ובזוגיות דרך העדשה הבין-דורית. הזיכרונות המשפחתיים מכילים ערכים, דרכי התמודדות עם מצבי כעס ותסכול ודרכי העברת רגשות כמו רוגז ושמחה. הם נשמרים, כמו "מטען גנטי" שעובר בתורשה מדור לדור. אלו אותן "רוחות רפאים" מהעבר, שחלקן עולות באופן מודע וחלקן בלתי בלתי מודע, ומשפיעות באופן ישיר על חיי היחיד והזוג ועוברים כחוט השני מדור לדור. 

הגישה הנרטיבית (מייקל וויט) - גישה סיפורית לגבי זוגיות, הדוגלת בכך שניתן לשנות את המיקוד והדגש בסיפור על ידי בבניית סיפור אלטרנטיבי. אין גירסה נכונה אחת של הזיכרון, לכן ניתן לבנות זיכרון אלטרנטיבי ומסתגל יותר, שכולל התבוננות מזווית אחרת, חיובית יותר, שיקל על התחושות וישים דגש על עוצמותיו של האדם. המשמעות שהיחיד נותן לאירועים משפיעה על התקשורת עם האחר. בני זוג מתנהגים ומרגישים בהתאם לסיפור אותו הם מספרים לעצמם, כלומר על פי הפירוש שהם נותנים לאירועים. 

גישור - דרך מוסכמת לסיים מערכת יחסים שנעשית על ידי עורך דין בעל ידע בגישור. בחירה זו מעלה את ההסתברות לסיים את המשבר במהירות לשביעות רצון של שני הצדדים. המגשר מגבש הסכמות משותפות בנוגע לכל הנושאים הנדרשים. במטרה לעזור למתגרשים לשתף פעולה כהורים וכן מסייע להם במציאת פתרונות פרקטיים ויצירתיים על מנת למנוע מלחמות וצלקות שנשארות גם לאחר סיום התהליך. 

ד

דיכאון לאחר לידה - המעבר להורות הוא אחד מהשינויים המשמעותיים יותר שעובר האדם והוא מזעזע את כל המוכר והידוע. הוא מחייב את ההורה הצעיר לשנות כהרף עין ובאופן טוטלי את כל מרכיבי חייו האישיים, הזוגיים, המקצועיים והחברתיים. הוא משנה את האיזון שנבנה במשך שנים רבות ומחייב בנייה מהירה של איזון חדש בכל המרכיבים הללו. שינוי זה דורש הסתגלות מהירה למצב החדש וכוחות נפש רבים. אולם חלק מההורים מתקשים להכיל את רעידת האדמה הזו והם נתקפים בדיכאון, שיש לראות בו כשלב מעבר להסתגלות להורות. מצב זה נתפס עד לפני שנים אחדות כתופעה ייחודית רק לנשים, אולם בשנים האחרונות עם גידול השיתוף של האב בגידול הילדים תופעה זאת החלה לצבור תאוצה  גם אצל גברים.

דיכאון לאחר לידה אצל נשים - 80% מהנשים חוות דכדוך לאחר לידה, המכונה בספרות המקצועית "בייבי בלוז". אצל מרבית הנשים תופעה זאת נמשכת עד שבועיים לאחר הלידה, וכאשר השינויים ההורמונליים מתאזנים בגוף תופעה זו נעלמת. אולם אצל רבע מהיולדות מתפתח דיכאון לאחר לידה, הנמשך מחודש ימים ועד שנתיים. הוא יכול להופיע בסמוך ללידה ועד כשמונה חודשים לאחריה.

 

דיכאון לאחר לידה אצל גברים - מחקרים מראים, כי 7%-10% מהגברים סובלים מתופעה של דיכאון אבהי, המתרחש בחודשים הראשונים לאחר הולדת הילד הראשון. עם זאת חוקרים סוברים, כי תופעה זאת נפוצה הרבה יותר, והיא אינה נחשפת בשל תחושת בושה שנגרמת לגברים כתוצאה מסטיגמה חברתית, כיוון שהסביבה ממוקדת יותר באם ובתינוק, וגם משום שהמודעות לתופעה נמוכה. תופעת הדיכאון נעשתה שכיחה גם אצל גברים בעקבות השינויים במבנה המשפחה, לפיהם ההורות יותר שוויונית והאב הפך לשותף פעיל בגידול הילדים. אם בעבר הספרות המקצועית התייחסה רק ל״הולדתה״ של אם , הרי עתה מדברים על ״הולדתם״ של הורים, מכאן גם שינוי המושג "אם טובה דייה" ל"הורים טובים דיים" - לסמל ששני ההורים משפיעים על ההתפתחות הפיזית והרגשית של ילדים. גם אצל גברים דיכאון לאחר לידה נוצר כתוצאה מלידת תינוק חדש המלווה בשינוי משמעותי בכל אורחות החיים ומביא עימו מטלות חדשות, חוסר שינה ולחצים שלא היו קודם לכן. 

דייט - יציאה למפגש היכרות על מנת ליצור זוגיות. בעידן של זמינות רבה של היצע היכרויות, קיימת תורה שלמה כיצד בוחרים ואיך מתנהלים בדייט, לרבות מיקום הדייט, מה לובשים בו ועוד. 

״דייט עם עצמי״ -  קיימים שני תנאים בסיסיים לכך שהיחיד יוכל לפתח זוגיות: שיתפוס את עצמו כאדם נפרד ושיאהב את עצמו ויקיים חיים משמעותיים. מי שחייו משעמעמים ולא מהנים בעיניו לא יצליח ליצור הזוגיות שתמלא עבורו את החלל ועשוי למצוא את עצמו בזוגיות רעועה.

 

דייט ראשון - מפגש בין שני אנשים זרים, בו רב הנסתר על הגלוי. זהו אירוע מלחיץ ומביך, בו הנפגשים משתוקקים לקשר משמעותי. הם יודעים פרטים מועטים בלבד אחד על השנייה ורוצים להפיק את מירב הנתונים מהמפגש על מנת לקבל החלטה לגבי המשך הקשר, אולם השאיפה לקבלת מידע רב על בן הזוג בדייט הראשון אינה ריאלית.

bottom of page