top of page

א-ב   ג-ד   ה-ו   ז-ח   ט-י   כ-ל   מ-נ   ס-ע   פ-צ   ק-ר   ש-ת

מילון הזוגיות

ה

הורות - הבאת ילד ראשון לעולם מהווה רעידת אדמה לזוגיות. הזוג נכנס לשלב הנקרא בספרות המקצועית ״זוג-הורה״, אשר מצריך ויתור על המבנה הקיים ובנייה של מבנה חדש במקומו המותאם לשלושה. רק שליש מהזוגות צולחים מעבר זה ללא פגע. מרבית הזוגות נתקלים במהמורות ובקשיי התמודדות.

 

הורות משותפת - כאשר גבר ואישה בוחרים להביא ילד משותף שלא במסגרת רומנטית, ללא זוגיות ומבלי לקיים משק בית משותף. ההתקשרות ביניהם מתבצעת דרך הסכם משפטי, המנוסח על ידי עורך דין או מגשר המתייחס אך ורק לגידול הילד המושתף ולטובתו. העקרונות עליהם מושתתת הורות משותפת, כפי שבאה לידי ביטוי בהסכם, היא אחריות של שני ההורים וזכות הילד לקשר משמעותי עם שניהם בגידול משותף באותו בית או בבתים נפרדים.

 

היפוכנדריה וזוגיות - היפוכונדריה או חרדת בריאות היא חרדה האופפת את האדם באופן אובססיבי. האדם חרד לבריאותו ומאמין שהוא סובל ממחלות, אף על פי שגורמים רפואיים  אינם מצליחים לזהות ולאבחן זאת. ההיפוכונדר אינו מאמין לרופא ולתוצאות הבדיקות וממשיך בתהליך בלתי נגמר לאשש את חששותיו לגבי המחלות. כאשר אחד מבני הזוג היפוכונדר הדבר מחלחל למערכת הזוגית ומשפיע על מערכת היחסים. התפקיד של כל אחד מבני הזוג מתקבע ונוצר חוסר איזון ביחסים.

 

הכנה לרילוקיישן – מעבר סביבת מגורים מצריך מאמץ רב וכרוך בשינוי מטלטל ביותר. הזוג ומשפחתו נפרדים מהמוכר והבטוח וצועדים לקראת עולם חדש ולא וודאי, בו רב הנסתר על הנגלה. מעבר כזה מצריך מחשבה רבה והשקעה בזוגיות ובמשפחה. בני המשפחה נעקרים מכל מה שמוכר להם ומתרחקים מקשרים משמעותיים בחייהם לעבר שוני גדול בכל אורחות החיים ולעבר הבטחה לשיפור בהמשך החיים. זהו תהליך מורכב וקשה המעמיד את הזוגיות במבחן, מאחר שהוא מביא עימו שינוי  במרקם הזוגי, המשפחתי, החברתי והמקצועי. יחסי הכוחות בין בני הזוג משתנים ולחייהם נכנסים גורמים חדשים שלא היו מוכרים להם. לא כל זוג צולח מעבר זה ויש זוגות שמתגרשים, לאחר שלא הצליחו לגשר על הפערים שהמציאות מחייבת. מאידך, יש זוגות שנפתחת בפניהם הזדמנות חדשה המאפשרת להם צמיחה זוגית והעצמה של האינטימיות והקרבה ביניהם. כדי להגיע למצב זה יש צורך בתכנון והשקעה רבה בזוגיות ובמשפחה.

 

התלבטות נורמטיבית להמשך הקשר הזוגי - בני זוג רבים שואלים את עצמם, אם הקשר הנוכחי נכון עבורם, אם הזוגיות הנוכחית היא זו שהם מעוניינים להמשיך בה לטווח ארוך ואם היא בכלל מתאימה להם. אלו הן שאלות לגיטימיות המעידות על בגרות ושיקול דעת, אולם אם אחד מבני הזוג ממשיך להתחבט בנושא זה ללא הרף ואינו מסוגל להגיע להכרעה אזי הזוגיות בבעיה.

 

התפייסות - השלב החשוב ביותר לאחר מריבה, במהלכו מושגים שלום והשלמה, הקובעים כיצד הזוג יסיים את המריבה. דרך ההתפייסות ניתן לקבוע אם יחסי הזוג יעלו על שרטון או יצלחו. ההתפייסות באה לשם סגירת מעגל המריבה למען שמירת הזוגיות. היא משדרת, ששלום בית וראיית האחר חשובים לכל אחד מבני הזוג והם עדיפים על פני האינטרס האישי של כל אחד מהם.

 

השלשה (triangulation) - שימוש בגורם שלישי להפחתת החרדה בזוגיות וייצוב היחסים. הזוג מוסיף קודקוד נוסף למערכת והופך אותה למשולש. הפנייה לגורם השלישי יכולה להיות באופן גלוי ומודע או באופן בלתי מודע. הגורם שאליו ייפנו יכול להיות זמני או קבוע. אם מעורבותו זמנית בלבד, אזי לאחר פתירת הבעיה הוא יוצא מהמשולש. אולם אם הגורם השלישי מתמיד במעורבותו, הוא הופך לחלק אינטגרלי מהיחסים הזוגיים.

 

התקף זעם - ביטוי אגרסיבי של כעס, שמקורותיו הם פחד ומצוקה. התקף זעם מתבטא באלימות מילולית ופיזית חסרת רסן, כגון זריקת חפצים, קללות ושפה בוטה, ובהתפרצות רגשות, שלא ניתן לשלוט בה. הנטייה להתנהגות זאת מתגברת, כאשר קיימת תחושה של היעדר הקשבה וחוסר מילוי צרכים.  התקף הזעם קשור לחוסר יכולת להתמודד עם המגבלות שמציבה הסביבה או עם מצבים רגשיים קשים. התגובה היא בלתי נשלטת ולא פרופורציונלית לאירוע. בעת ההתקף נוטה האדם להאשים את סביבתו בבעיותיו האישיות ובמר גורלו ולמעשה מסיר אחריות על התנהגותו. 

ו

יתווסף בהמשך...

bottom of page